Mentaliseren Bevorderende Therapie voor kinderen (MBT-K) is een model voor het werken met kinderen in de latentieleeftijd (4-12 jaar) en hun ouders. MBT-K is een psychoanalytische integratieve benadering, die psychodynamische principes combineert met bevindingen uit de hechtings- en affectregulatietheorie, systemische gezinstherapie en empirische onderzoeken. MBT-K is transdiagnostisch en geschikt om een reeks problemen aan te pakken, waaronder emotionele- en gedragsproblemen, angst, trauma, depressie en hechtingsproblemen.
Mentaliseren Bevorderende Therapie voor kinderen (in tijd gelimiteerde variant)
€1,315
Start: 13 Oct, 14 Oct, 3 Nov, 4 Nov 2025
Inschrijven14
Max. aantal cursisten
1
Groep(en)
4
Dagen
24
Uren
In deze vierdaagse basiscursus staat de in tijd gelimiteerde variant van de MBT-K centraal. Deze versie van de MBT-K therapie heeft een duidelijk diagnostisch begin en een focus. De therapie vindt plaats in een serie van twaalf sessies, die drie keer kan worden verlengd. Met het kind en met de ouders wordt in parallelle trajecten gewerkt, doorgaans door samenwerkende hulpverleners. De cursus is zowel theoretisch als ervaringsgericht. Je maakt kennis met verschillende theoretische concepten die samenhangen met de ontwikkeling van het mentaliseren. Je leert hoe je ze toepast in diagnostiek en behandeling van kinderen in de latentieleeftijd. Een goede diagnostiek is voor een gedegen MBT-K traject essentieel. Je oefent met het opstellen van het mentaliserend profiel van kind en ouders en het vertalen daarvan naar een behandelplan en focusformulering. Je krijgt verschillende interventietechnieken en werkvormen aangereikt om behandeling voor kinderen en hun ouders vanuit het MBT-K model vorm te geven.
Naast de theorie vormt het zelf ervaren van wat mentaliseren bevorderende interventies met je doen als persoon en als behandelaar een wezenlijk onderdeel van de cursussen van Centrum Hecht. We maken daarom veel gebruik van ervaringsgerichte oefeningen en voorbeelden uit onze en jouw eigen praktijk.
heb je inzicht in de rol van mentaliseren bij kinderen van 4 tot 12 jaar met uiteenlopende problemen ken je de belangrijkste kenmerken van in de tijd gelimiteerde MBT voor kinderen weet je hoe je de bouwstenen van mentaliseren bij kinderen kan beoordelen kan je een mentaliserend profiel van kind en ouders opstellen ben je in staat om vanuit een mentaliserend perspectief met ouders en kinderen te werken.
Klinisch psychologen, psychotherapeuten, gz-psychologen, basispsychologen, orthopedagoog- generalisten, psychiaters en hbo’ers werkzaam in de (s)ggz.
N. Midgley, K. Ensink, K. Lindqvist, N. Malberg & N. Muller (2017) Mentalization-Based treatment for children: a time-limited approach. New York: American Psychiatric Association.
A. Verheugt-Pleiter & J. Zevalkink (2022) Mentaliseren in de kindertherapie: leidraad voor de praktijk. Koninklijke van Gorcum BV.
A. Cooper & S. Redfern (2015) Reflective parenting: a guide to understanding what is going on in your child’s mind. (1st edition) Taylor and Francis Ltd. EAN 9781138020443.
Andere accreditatie gewenst? Neem contact met ons op via opleidingen@centrumhecht.nl en we bespreken de mogelijkheden.
De derde cursusdag heeft de vorm van een plenaire supervisiedag. Je presenteert een casus op video. Over deze videofragmenten schrijf je een reflectieverslag.
Als je je wil laten registreren als MBT-K practitioner is ondersteuning en supervisie volgens dit model verplicht. Het helpt je bij het verder ontwikkelen van een mentaliserende houding en bij het implementeren van MBT-technieken die je tijdens de training hebt geleerd. Bekijk hier de lijst met erkende MBT-K-supervisors in Nederland.
Wil je een supervisor buiten Nederland? Op de website van het Anna Freud Centre vind je een lijst met goedgekeurde supervisors in het buitenland.
We bieden deze training ook op locatie aan. Kijk hiervoor bij de informatie over Incompany trainingen.
Meer lezen over dit onderwerp? Kijk onder Publicaties voor een overzicht van actuele boeken en andere publicaties.
14 beschikbare plaatsen
Start
Oct
13
MBT-K en Trauma richt zich op kinderen die langdurig zijn blootgesteld aan relationeel trauma zoals fysieke mishandeling, seksueel misbruik, huiselijk geweld en emotionele verwaarlozing, soms in combinatie met adoptie of plaatsing in een pleeggezin.
: