Centrum Hecht Logo

MBT-F bij conflictouders: Masterclass

Mentaliseren Bevorderende Therapie voor families (MBT-F) is een systeembehandeling gericht op het (weer) op gang brengen van het mentaliseren binnen gezinnen en partnerrelaties. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de onderlinge relaties. De basis ligt in het expliciete of impliciete gevoel van psychologische verbondenheid met een ander, waardoor gezinsleden zich gezien, begrepen en geliefd kunnen voelen. De schadelijke gevolgen van conflict (scheidingen) op kinderen is uitputtend beschreven. Behandeling in de klinische praktijk is vaak extreem moeilijk. Hulpverleners raken soms zelf verstrikt in conflicten of zien minimale effecten van hun interventies. Een mentaliseren bevorderend therapiekader kan handvatten bieden voor diagnostiek, motivering en behandeling bij situaties als: - chronische conflicten tussen gescheiden ouders over omgang met elkaar, woonsituatie en omgang met de kinderen - een langdurige geschiedenis van voortdurende negatieve processen en beschuldigingen door beide ouders over de kwaliteit van ouderschap of in geval van ouderverstoting - de wens om vroeg in te grijpen ter bescherming van het kind/de kinderen en om de invloed van rechtszaken op de onderlinge relaties te beperken.

Cursusoverzicht

Mentaliseren Bevorderende Therapie bij ouders in conflict of in conflictscheiding

€675

2 Start: January 30

Inschrijven

20

Max. aantal cursisten

1

Groep(en)

2

Dagen

12

Uren

Inleiding

Over de cursus

De masterclass biedt een raamwerk voor de diagnostiek en behandeling van gezinnen in hierboven genoemde situaties. Je maakt kennis met interventies die ouders, gezinnen en (professionele) netwerken om hen heen kunnen helpen als er een conflict (scheiding) speelt. Je hebt meer zicht op hoe snel kan worden ingegrepen en hoe polariserende, schuldbeladen narratieven kunnen worden doorbroken.

In de masterclass besteden we verder aandacht aan zowel groeps- als individuele gezinstherapiebenaderingen en aan interventies om eventueel verbroken contact tussen ouders en kinderen te herstellen. Door de parallelle processen tussen ouders en therapeuten ontstaat vaak spanning bij de betrokken hulpverleners en hun onderlinge afstemming. Daarom krijgt het creëren en onderhouden van een veilige en reflectieve teamsamenwerking, als voorwaarde in het werken met ouders in conflict, een plaats in het cursusprogramma.

Na deze cursus

 • heb je geleerd hoe diagnostiek uit te voeren en commitment te krijgen in gezinnen waarbij ouders in conflict (scheiding) zijn
 • hoe je ouders kan motiveren om het kind in beeld te houden
 • heb je kennis gemaakt met een aantal mentaliserende interventies bij ouders in conflict
 • weet je hoe je om moet gaan met de druk en agressie die ouders in conflict meebrengen, voor jezelf, maar ook in relatie tot je collega’s.

Voor wie

Psychiaters, psychotherapeuten, gz- en klinisch psychologen (of in opleiding hiervoor), systeemtherapeuten, systemisch medewerkers, psychologen of orthopedagoog-generalisten.

Verplichte literatuur

E. Asen & E. Morris (2020). High conflict parenting post separation: The making and breaking of family ties’. London Routledge, 156 p.

Aanbevolen literatuur

E. Asen & P. Fonagy (2017). Mentalizing Family Violence part 1: Conceptual framework, Family Process, 56 (1) p.6-21. https://doi.org/10.1111/famp.12261

E. Asen & P. Fonagy (2017). Mentalizing Family Violence part 2: Techniques and interventions, Family Process, 56 (1) p. 22-44 https://doi.org/10.1111/famp.12276

Accreditatie

 • NVRG: 12 punten
 • NVvP
 • FGzPt: 13 punten
 • NVP
 • NIP/NVO: 13 punten

Cursusbeschrijving

Studiebelasting

 • Contacturen : 12 uur
 • Studiebelasting : circa 10 uur

praktisch

 • groepsgrootte : 20
 • aantal dagen : 2
 • data : Jan 30, Jan 31,
 • tijd : 09:30 AM - 04:30 PM
 • kosten : €675
 • taal : Engels
 • locatie : Centrum Hecht Opleidingen, Kanaalpark 157, 2321 JW Leiden

supervisie

Voor degenen die mentaliseren in de eigen praktijk willen leren toepassen, is ondersteuning en supervisie volgens dit model belangrijk. Het helpt je bij het verder ontwikkelen van een mentaliserende houding en bij het implementeren van technieken die je tijdens de training hebt geleerd.

Heb je interesse in deze insteek bij je supervisie? Stuur ons een bericht op opleidingen@centrumhecht.nl.

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk onder Publicaties voor een overzicht van actuele boeken en andere publicaties.

over de docent

Data & beschikbaarheid

19 beschikbare plaatsen

Start

Jan
30

€ 675
Inschrijven